Choklad minskar risken för stroke
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/choklad-minskar-risken-for-stroke
JAG VISSTE DET !
NU ÄR DET BARA ATT KÖRA PÅ OCH GLUFSA I OSS ALLT VAD VI KAN !!!
Kanon, då sätter vi igång och förebygger stroke :)
En liten bit choklad om dagen kan minska risken att drabbas av stroke med nästan 20 procent. Om chokladen är ljus eller mörk spelar ingen roll. Det visar en ny stor svensk studie med över 37 000 män.
– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.
Choklad
Choklad minskar risken för stroke troligen genom att:
• förhindra inflammation och åderförkalkning
• minska koncentrationen av det ”dåliga” kolesterolet LDL
• sänka blodtrycket
Choklad görs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin. Kakaobönan kommer från det tio meter höga kakaoträdet i tropikerna (Theobroma cacao). Namnet kommer från aztekiska ”xocolatl”.
Kakao innehåller koffein, men i betydligt lägre koncentration än i kaffe och te.
Källa: Nationalencyklopedin